Go Back
Potatisgratäng
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
45 minuter
Total tid
1 t
 

Enkel potatisgratäng som passar till det mesta. Man kan tillsätta t ex valfria örtkryddor för att variera receptet (dill, persilja, gräslök blir smarrigt!). 

Portioner: 4 portioner
Ingredienser
  • 1 kg potatis (ca 8-10 medelstora)
  • 1,5 st gul lök grovhackad
  • 5 dl havregrädde
  • 1-2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar grovmalen
Instruktioner
  1. Skala och pressa vitlöken. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar och koka upp i en kastrull. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Medan gräddsåsen kokar upp, skala potatisen och skiva den tunt. Om du har en matberedare eller liknande använd gärna den, så går det fortare att skiva potatisen. Grovhacka löken.

  3. Varva lök och potatis i ugnsformen. Det räcker bra att lägga två omgångar lök och potatis. Häll gräddsåsen över potatisen i ugnsformen.

  4. Ställ in i mitten av ugnen på 225 °C i ca 45 minuter.