Go Back
Surdegsbaguetter (utan vete) - ej glutenfria
Portioner: 8 st små baguetter
Ingredienser
DAG 1, MORGON - FÖRDEG
  • 1-2 msk rågsurdegsgrund
  • 40 g fint rågmjöl
  • 60 g vatten
DAG 2, KVÄLL
  • fördegen från dag 1
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 50 g fint eller grovt rågmjöl
  • 50 g havremjöl
  • 150 g maizena (majsstärkelse)
  • 100 g rismjöl
  • 60 g majsmjöl
  • 1,5 tsk xantangummi 7 g
  • 1,5 msk fiberhusk 15 g
Instruktioner
DAG 1, MORGON - FÖRDEG
  1. Blanda rågsurdegsgrund, fint rågmjöl och vatten i en glasburk eller skål med lock (alternativt använd plastfolie). Blanda väl och låt stå till kvällen.

DAG 2, KVÄLL
  1. Blanda fördegen med vatten, ljus sirap, olivolja och salt och blanda väl. I en annan bunke, rör ner havremjöl, rismjöl, majsmjöl och maizena, xantangummi och fiberhusk. Blanda mjölmixen med degvätskan och blanda väl - kör gärna elvisp med degkrokar i ca i 5 minuter.

  2. Om du har tid, låt stå med lock eller plastfolie över i 1 timme. Det gör degen lite lättare att hantera. Annars baka ut direkt.

  3. Strö lite valfritt mjöl på en skärbräda eller på ett rent bord och för över degen. Strö över lite mjöl så det går att hantera den utan att bli alltför kladdig. Dela degen i 6-8 bitar, rulla dom med lätt hand till en något avlång rulle och lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt stå och jäsa kallt över natten.

DAG 3, MORGON
  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Ställ fram bröden i rumstemperatur medan ungen blir varm. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kallna innan dom skärs upp. Går bra att frysa in.

Receptanteckning

Det här receptet förutsätter att du redan har en rågsurdegsgrund hemma. Om du inte har någon kan du skapa en ny (tar ca 4 dagar, recept här) eller köpa en färdig och tillsätta lite jäst dag två.