Go Back
Rödvinssås
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
1 t
Total tid
1 t 15 minuter
 
Portioner: 6 portioner
Ingredienser
  • 1 st stor morot (eller 2 st små) skivade/grovhackade
  • 1 st liten rödlök (eller 3-4 st schalottenlök) grovhackad
  • 1 st röd chili (valfritt) grovhackad
  • 3 skivor bacon (ca 70 g) strimlad
  • 1-2 tsk sirap
  • 4 msk tomatpuré
  • 5 dl rödvin
  • 1-2 tsk timjan
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 2 tsk maizena
  • grovmalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Skiva moroten med en potatisskalare och grovhacka. Grovhacka löken och chilin. Alternativt kan man grovhacka allt i en grovhackade (eller köksassistent). Stek på svag värme i lite olja eller smör i ca 10-15 min.
  2. Strimla bacon och stek i ca 5 min på lite högre värme. Peppra lätt. 

  3. Ringla över lite sirap och stek ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré och stek några minuter till puréen fått lite färg (obs! Rör runt ofta så puréen inte bränner).

  4. Häll i vin och timjan och puttra tills hälften av vätskan återstår (ca 10 minuter beroende på vald värme).
  5. Tillsätt vatten och kalvfond och låt koka till önskad smak (minst 15 minuter). Ju längre tid den puttrar, ju mer smak får såsen. Tillsätt mer vatten vid behov.
  6. När du är nöjd med smaken, sila av såsen och tillsätt lite maizena utrört i lite kallt vatten och låt puttra nån minut.
  7. Servera med t.ex. en god köttbit eller fyllda, ugnsstekta kycklingfiléer.