Go Back
Mustig, långkokt köttfärssås
Förberedelser
45 minuter
Tillagningstid
3 t 30 minuter
Total tid
4 t 15 minuter
 
Portioner: 12 portioner
Ingredienser
  • 1 kg nötfärs
  • 2 st stora morötter (eller 4 st små) i små tärningar
  • 200 g rotselleri i små tärningar
  • 2-3 st gula lökar grovhackade
  • 6-8 st vitlöksklyftor pressade
  • 2 msk torkad timjan
  • 3-4 msk kalvfond
  • 3 msk tomatpuré
  • chili flakes efter smak
  • grovmalen svartpeppar
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1-2 dl rött vin
  • 3 st lagerblad
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3/4 dl ketchup
Instruktioner
  1. Hacka lök, morot och rotselleri i mindre bitar (använd gärna matberedare eller liknande) och pressa vitlöken. Bryn lök, vitlök, morot och selleri i lite olja i en stekpanna och häll över i en stor gryta. 

  2. Bryn köttfärsen i stekpannan. Samtidigt som köttfärsen får färg rör ner följande i grönsaksfräsen i grytan: timjan, torkad chili, kalvfond, tomatpuré, rött vin och svartpeppar. Häll i köttfärsen, krossade tomater och lite vatten (skölj ur tomatburkarna med lite vatten och häll i grytan). Slutligen lägg i lagerbladen.

  3. Låt grytan puttra under lock, gärna 3-4 timmar. Tillsätt mer vatten vid behov. När den är färdigkokt, smaka av med lite ketchup och soja. Färdig!