Go Back
Påskkyckling
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
1 t
Total tid
1 t 15 minuter
 
Portioner: 4 portioner
Ingredienser
  • 1 st färsk hel kyckling (ca 1,2 kg)
  • 1 pkt saffran (0,5 g) färdigmalen
  • 1 msk mexikansk grillkrydda
  • 1 msk rapsolja
  • 2,5 msk citronjuice helst färskpressad
  • salt och grovmalen svartpeppar
  • 500 ml havregrädde
  • (stekpåse L)
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran, grillkrydda, rapsolja och citronjuice i en skål. Låt stå i ca 5 minuter. 

  2. Putsa kycklingen och lägg den på en tallrik. Krydda runt om med salt och grovmalen svartpeppar och gnugga in kryddorna. Pensla kycklingen runt om med kryddblandningen (använd gärna engångshandskar eller en plastpåse för att slippa bli gul om fingrarna från saffranskryddan).

  3. Lyft över kycklingen med bröstet upp i en ugnsfast form. Använd gärna stekpåse, så blir både stekytan på kycklingen och skyn till såsen perfekt! Tillaga kycklingen i nederdelen av ugnen i ca 60 minuter (kontrollera att köttsaften vid benet är klar och fri från rosa inslag).

  4. När ca 15 minuter återstår till kycklingen är färdig, koka upp havregrädde i en kastrull och låt den koka tills den tjocknat (då cirka hälften av mängden återstår). 

  5. När kycklingen är klar, flytta över den till en tallrik och häll över skyn i en skål. Det blir rätt mycket fett från kycklingen, så "skumma av" fetthinnan och tillsätt sedan skyn till grädden (sila skyn vid behov). Låt koka några minuter. Färdigt! 

  6. Servera med t ex ris, kokta morötter och majs. Blir även riktigt gott med kokt potatis.