Go Back
Ugnstorkade äppelchips
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
4 t
 
Portioner: 2 plåtar
Ingredienser
  • ca 8 st äpplen
  • malen kanel
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skölj äpplena, ta ut kärnhuset och skiva dom i ca 2 mm tjocka skivor. Om det är stora äpplen kan man även halvera skivorna för att de ska bli lättare att förvara. Lägg ut skivorna tätt på 2 plåtar med bakplåtspapper. Strö över malen kanel och ställ in båda plåtarna i ugnen. Sätt en grillvante längst upp på ugnsdörren, så att den står lite på glänt.
  3. Nu ska plåtarna vara inne i 4-5 h (beroende på hur tjocka skivorna är). Byt plats på plåtarna efter ca halva tiden (om du inte har en varmluftsugn).
  4. När de är klara - ta ut plåten och lägg äppelskivorna i en hög på en tallrik i 15-20 minuter, så att de kallnar innan de läggs i en burk. Äppelskivorna kommer fortfarande kännas lite sega direkt då de tas ut ur ugnen, men blir hårda och krispiga så fort de kallnat.

  5. Så fort de kallnat, lägg dem i en tät glasburk. Vänta inte för länge, för då hinner dom bli sega igen! Förvara dom i burken och ta bara ut de bitar du ska äta direkt, så håller dom sig krispiga som chips länge!