Go Back
Portergryta
Förberedelser
15 minuter
Tillagningstid
3 t
 
Portioner: 5 portioner
Ingredienser
  • 1 kg grytbitar (nöt)
  • 33 cl Carnegie Porter 3,5 %
  • 0.75 dl svartvinbärssaft
  • 1/3 dl kinesisk soja
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 1 st lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 5 st enbär
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • salt och grovmalen svartpeppar
Instruktioner
  1. Skala och skiva löken. Lägg ner i en stor gryta. Tillsätt allt utom grytbitar, morötter, havregrädde och maizena. Koka upp och lägg i grytbitarna i omgångar så att det inte slutar koka. Sätt på lock, sänk värmen och låt småkoka i 2-3 timmar. Rör runt nån gång emellanåt och tillsätt mer vätska vid behov, så det inte bränner fast.
  2. Skala och skiva morot. Tillsätt i grytan när det återstår ca 15 minuter. När moroten har blivit lagom mjuk, tillsätt havregrädde och blanda i maizena (utrört i lite vatten). Låt puttra några minuter. Smaka av med lite salt och grovmalen svartpeppar. Färdigt!
  3. Servera med kokt potatis och lite goda grönsaker.
Receptanteckning

Länk till originalrecept: https://60gram.se/recept/portergryta#5