Go Back
Glutenfria Hönökakor
Portioner: 4 hönökakor
Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 3 dl havremjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk xantangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • 390 g Lailas blåa glutenfri mjölmix
Instruktioner
  1. Värm havremjölk och vatten till fingervarmt och häll i en bunke. Smula ner och lös jästen i degvätskan.

  2. Blanda ner havregryn, olja, sirap, och salt. Strö över fiberhusk och blanda snabbt så degvätskan inte klumpar sig, använd gärna en handvisp. Låt stå och svälla i 10 minuter.

  3. Ta fram en separat skål och blanda mjölmix, bakpulver och xantangummi. Blanda degen ordentligt med delvisp med degkrokar i 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

  4. Strö lite mjölmix på ett rent bord eller en stor skärbräda. Dela degen i 4 stycken bitar och rulla dom till bollar. Platta ut dom på bakplåtspapper och kavla ut till platta kakor (det blir två st/plåt). Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

  5. Grädda mitten i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Sprid ut på galler och åt kallna. Frys in så snart kakorna kallnat. Dela gärna varje kaka på hälften så blir dom smidigare att hantera.