Go Back
Saftig köttfärslimpa (grundrecept)
Förberedelser
1 t 30 minuter
Tillagningstid
1 t 15 minuter
Total tid
2 t 45 minuter
 
Portioner: 10 portioner
Ingredienser
  • 1 kg nötfärs gärna ekologisk
  • 400 g kall, pressad potatis (koka mer då vikt försvinner när den skalas) ej färskpotatis!
  • 2 tsk salt
  • finmalen vitpeppar efter smak
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl vatten
  • rapsolja till formen
Instruktioner
  1. Koka potatisen med skalet på och låt den kallna. Skala och pressa potatisen med hjälp av en potatispress. 

  2. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Lägg nötfärs, pressad potatis, salt, vitpeppar och potatismjöl i en skål. Tillsätt vatten och blanda ihop smeten direkt med fingrarna. Blanda väl, men knåda inte för länge för då kan köttfärsen bli seg.
  4. Ta fram en ugnsplåt med kanter (gärna teflon) i storleksordningen 24x20 cm. Smörj insidan med lite rapsolja. Lägg smeten i formen och platta ut den så den fyller hela formen. Ta lite olja eller vatten på fingrarna för att få en fin, platt yta på köttfärsen. 

  5. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter.