Go Back
Formbröd med havre (utan vete)
Förberedelser
1 t 15 minuter
Tillagningstid
40 minuter
 
Portioner: 1 limpa
Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 4 dl havregryn 140 g
  • 1 msk fiberhusk
  • ca 4 dl hemgjord glutenfri mjölblandning ca 210 g
  • extra olja och havregryn till formen
Instruktioner
Information
  1. Länk till min variant av hemblandad mjölmix finns här. Den består av majsmjöl, havremjöl, rismjöl, potatismjöl och bakpulver.

Recept
  1. Smula ner jästen och rör ut den i fingervarmt vatten (ca 37°). Tillsätt salt och olja och blanda tills jästen är upplöst i vattnet. Tillsätt havregryn och blanda runt.

  2. Häll upp mjölblandningen i en bägare och rör ner fiberhusken i mjölblandningen. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och arbeta degen kraftigt (använd gärna elvisp med degkrok eller liknande). Degen blir kladdig, men inte lös.

  3. Smörj in en avlång brödform med lite olja och strö havregryn i formen. Tryck ut degen i formen och strö lite havregryn över den. Låt jäsa övertäckt i ca 60 minuter.
  4. Grädda limpan i 200° i 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.

  5. Låt limpan svalna en liten stund innan den tas ur formen; låt den svalna under bakduk. Skiva upp och frys in det som inte ska ätas samma dag.

Receptanteckning

Länk till originalrecept: https://www.lindrooshalsa.se/recept/havrelimpa/