Go Back
Grötbröd (utan vete, med köpt mjölmix)
Förberedelser
45 minuter
Tillagningstid
13 minuter
 
Portioner: 16 frallor
Ingredienser
  • 2 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2,5 dl havremjölk
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 50 g jäst
  • 10 dl Lailas blå Mjölmix + lite till utbakning 550 g
  • 0,5 tsk xantangummi
Instruktioner
  1. Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull och koka upp försiktigt så det inte bränner fast. När det blivit till en fast havregrynsgröt, ta av det från plattan. Tillsätt olja, havremjölk och sirap och rör ihop. Kontrollera så att grötblandningen är ca 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och blanda tills den löst sig.
  2. Rör ner xantangummi i mjölmixen i en bakbunke. Tillsätt grötblandningen och blanda väl tills du fått en jämn, kladdig smet (använd gärna elvisp med degkrok och kör ca 5 minuter). Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

  3. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 16 bitar. Rulla dom till frallor med lätt mjölade händer och lägg på två plåtar med bakplåtspapper under. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.

  5. Låt svalna innan de skärs upp. Bör frysas så snart de kallnat.
Receptanteckning

Länk till originalrecept: http://kockens.se/recept/lailas-glutenfria-grotbullar/