Häll havregryn och salt i en värmetålig skål. Koka upp vatten och häll det kokande vattnet över havregrynen (alternativt koka upp vattnet i en kastrull, blanda i havregryn och salt och ta av det från plattan). Låt stå några minuter. Tillsätt olja, havremjölk och sirap och rör ihop. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig.
Häll upp mjölmixen i en annan skål och rör ner xantangummi i mjölmixen. Tillsätt grötblandningen och blanda väl tills du fått en jämn, kladdig smet (använd gärna elvisp med degkrok och kör ca 5 minuter). Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Rulla dom till frallor med lätt mjölade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper under. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.
Länk till originalrecept: http://kockens.se/recept/lailas-glutenfria-grotbullar/