Grötbröd (utan vete, med köpt mjölmix)

Ett saftigt och gott grötbröd utan vetemjöl (men med vetestärkelse). Jag använder inte glutenfritt havregryn eftersom jag tål gluten. För att receptet ska vara helt glutenfritt måste även glutenfritt havregryn användas.

Jag har utgått från ett recept som finns på kockens.se och justerat mängden mjölmix för att kunna använda xantangummi för jag tycker att det blir mycket saftigare och mindre smuligt. Länk till originalrecept finns längre ner.

Grötbröd (utan vete, med köpt mjölmix)

Förberedelser 1 timme 15 minuter
Tillagningstid 13 minuter
Portioner 15 frallor

Ingredienser

 • 2 dl havregryn
 • 2,5 dl vatten
 • 1 tsk salt
 • 1 dl rapsolja
 • 2,5 dl havremjölk
 • 0,5 dl ljus sirap
 • 50 g jäst
 • 10 dl Lailas blå Mjölmix + lite till utbakning 550 g
 • 0,5 tsk xantangummi

Instruktioner

 1. Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull och koka upp försiktigt så det inte bränner fast. När det blivit till en fast havregrynsgröt, ta av det från plattan. Tillsätt olja, havremjölk och sirap och rör ihop. Kontrollera så att grötblandningen är ca 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och blanda tills den löst sig.
 2. Rör ner xantangummi i mjölmixen i en bakbunke. Tillsätt grötblandningen och blanda väl tills du fått en jämn, kladdig smet (använd gärna elvisp med degkrok och kör ca 5 minuter). Täck över och låt jäsa i 30 minuter.

 3. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Rulla dom till frallor med lätt mjölade händer och lägg på en plåt med bakplåtspapper under. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

 4. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter.

 5. Låt svalna innan de skärs upp. Bör frysas så snart de kallnat.

Receptanteckning

Länk till originalrecept: http://kockens.se/recept/lailas-glutenfria-grotbullar/

Lämna ett svar