Go Back
Enkelt rågbröd utan vete
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
2 t 40 minuter
Total tid
2 t 50 minuter
 
Portioner: 8 bitar
Ingredienser
  • 25 g jäst
  • 4 dl fingerljummet vatten
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk malen anis och fänkål
  • 9 dl grovt rågmjöl
Instruktioner
  1. Lös upp jästen i fingerljummet vatten och blanda ner sirap, salt, anis och fänkål. Häll i rågmjölet och blanda väl (degen ska vara klibbig). Låt jäsa i bunken under bakduk i 60-75 minuter.
  2. När degen jäst färdigt, knåda nån minut i bunken och häll sedan ut den på ett bakplåtspapper. Strö över rikligt med rågmjöl och platta ut den till en stor, platt kaka (ca 1,5-2 cm tjock). Skär plattan i 8 bitar och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 60 minuter under bakduk.
  3. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 200 grader. Låt svalna helt innan brödet skärs upp.
Receptanteckning

Receptet är hämtat från https://nillaskitchen.com/2017/04/24/ragrutor-100-ragmjol/ med endast lite små justeringar.