Enkelt rågbröd utan vete

Saftigt och segt grovt rågbröd med få ingredienser. Jäsningen tar lite tid, men själva arbetsinsatsen är inte så stor!

Enkelt rågbröd utan vete

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 2 timmar 40 minuter
Total tid 2 timmar 50 minuter
Portioner 8 bitar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl fingerljummet vatten
  • 1,5 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk malen anis och fänkål
  • 9 dl grovt rågmjöl

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i fingerljummet vatten och blanda ner sirap, salt, anis och fänkål. Häll i rågmjölet och blanda väl (degen ska vara klibbig). Låt jäsa i bunken under bakduk i 60-75 minuter.
  2. När degen jäst färdigt, knåda nån minut i bunken och häll sedan ut den på ett bakplåtspapper. Strö över rikligt med rågmjöl och platta ut den till en stor, platt kaka (ca 1,5-2 cm tjock). Skär plattan i 8 bitar och nagga dem med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 60 minuter under bakduk.
  3. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 200 grader. Låt svalna helt innan brödet skärs upp.

Receptanteckning

Receptet är hämtat från https://nillaskitchen.com/2017/04/24/ragrutor-100-ragmjol/ med endast lite små justeringar. 

9 svar till “Enkelt rågbröd utan vete“

  1. Marya Pallin skriver: Svara

    Ska testa detta idag 🙂 Tack för att du lade ut&ska försöka återkomma med återkoppling <3

    1. Hoppas det blev gott och tack för din kommentar!

      1. Gott bröd.

  2. Oerhört gott bröd! Segt och saftigt, och frasigt i kanterna

  3. Gjorde det här brödet med ca hälften 4 sädesslagen. Det blir jättegott o saftigt.

    1. Ja, om man tål vete så går det såklart jättebra! Jag saknar att kunna äta vete, men det är bara att gilla läget 🙂 Så roligt att det blev gott!

  4. Tack för receptet!

  5. Det var jätte gott!

    1. Så roligt att du gillar det!

Lämna ett svar