Go Back
Rågsurdegsgrund
Tillagningstid
4 d
 
Ingredienser
Dag 1, kväll
 • 1 msk ekologiskt rågmjöl gärna grovt
 • 2 msk ljummet vatten
Dag 3, kväll
 • 1 msk ekologiskt rågmjöl
Dag 4, morgon
 • 2 msk ekologiskt rågmjöl
 • 2 msk ljummet vatten
Dag 4, kväll
 • 2 msk ekologiskt rågmjöl
 • 2 msk ljummet vatten
Instruktioner
Dag 1, kväll
 1. Ta en glasburk med lock. Skölj ur den noga så att det inte finns några diskmedelsrester kvar. Blanda ekologiskt rågmjöl med ljummet vatten och rör om väl med en sked. Lägg över locket utan att stänga och låt stå på en varm plats (gärna 22-25 grader) i ett dygn.

Dag 2, kväll
 1. Titta till surdegen så att den luktar fräscht och det inte börjat växa mögel (ser ofta ut som vitt ludd). Rör runt lite lätt med en sked om den skiktat sig. Lägg över locket igen och låt stå ett dygn till.

Dag 3, kväll
 1. Kontrollera så surdegen luktar fräscht och att det inte börjat växa mögel i den. I så fall är det bara att börja om. Ser det bra ut, rör ner 1 msk ekologiskt rågmjöl. Lägg över locket och låt stå över natten. Om den börjar komma igång börjar den troligen se ut som chokladmousse med lite bubblor i.

Dag 4, morgon
 1. Återigen, kontrollera så surdegen ser fin ut. Rör ner 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten och blanda väl. Lägg över locket och låt stå till kvällen.

Dag 4, kväll
 1. Kontrollera så att surdegen ser fin ut. Ta bort så ca 1 cm surdeg återstår i botten på glasburken (det du tar bort kan du spola ner i vasken). Rör ner 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten tillsammans med den återstående surdegen och blanda väl. Lägg tillbaka locket och låt stå några timmar så att degen bubblar igång. Sen går det bra att stänga locket och låta den stå i kylen.

Matning
 1. Med ca 1 veckas mellanrum är det bra att mata surdegen. För att mata den, gör som det sista steget ovan. Ta ur den ur kylskåpet, ta bort allt utom ca 1 cm på botten, blanda väl med 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten, låt stå ett par timmar så den bubblar igång igen, stäng locket och ställ tillbaks den i kylen. Den del man tar bort kan man använda till att baka med direkt om man inte vill slänga den.