Rågsurdegsgrund

Detta recept kommer från bloggen Pain de Martin. Jag har sammanfattat processen här för mitt eget minnes skull, men för en grymt bra instruktion (och många goda recept!), gå direkt till ursprungsreceptet istället: http://paindemartin.blogspot.com/2010/12/lilla-surdegsskolan-borjar-nu.html 

Rågsurdegsgrund

Tillagningstid 4 days

Ingredienser

Dag 1, kväll

 • 1 msk ekologiskt rågmjöl gärna grovt
 • 2 msk ljummet vatten

Dag 3, kväll

 • 1 msk ekologiskt rågmjöl

Dag 4, morgon

 • 2 msk ekologiskt rågmjöl
 • 2 msk ljummet vatten

Dag 4, kväll

 • 2 msk ekologiskt rågmjöl
 • 2 msk ljummet vatten

Instruktioner

Dag 1, kväll

 1. Ta en glasburk med lock. Skölj ur den noga så att det inte finns några diskmedelsrester kvar. Blanda ekologiskt rågmjöl med ljummet vatten och rör om väl med en sked. Lägg över locket utan att stänga och låt stå på en varm plats (gärna 22-25 grader) i ett dygn.

Dag 2, kväll

 1. Titta till surdegen så att den luktar fräscht och det inte börjat växa mögel (ser ofta ut som vitt ludd). Rör runt lite lätt med en sked om den skiktat sig. Lägg över locket igen och låt stå ett dygn till.

Dag 3, kväll

 1. Kontrollera så surdegen luktar fräscht och att det inte börjat växa mögel i den. I så fall är det bara att börja om. Ser det bra ut, rör ner 1 msk ekologiskt rågmjöl. Lägg över locket och låt stå över natten. Om den börjar komma igång börjar den troligen se ut som chokladmousse med lite bubblor i.

Dag 4, morgon

 1. Återigen, kontrollera så surdegen ser fin ut. Rör ner 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten och blanda väl. Lägg över locket och låt stå till kvällen.

Dag 4, kväll

 1. Kontrollera så att surdegen ser fin ut. Ta bort så ca 1 cm surdeg återstår i botten på glasburken (det du tar bort kan du spola ner i vasken). Rör ner 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten tillsammans med den återstående surdegen och blanda väl. Lägg tillbaka locket och låt stå några timmar så att degen bubblar igång. Sen går det bra att stänga locket och låta den stå i kylen.

Matning

 1. Med ca 1 veckas mellanrum är det bra att mata surdegen. För att mata den, gör som det sista steget ovan. Ta ur den ur kylskåpet, ta bort allt utom ca 1 cm på botten, blanda väl med 2 msk ekologiskt rågmjöl och 2 msk ljummet vatten, låt stå ett par timmar så den bubblar igång igen, stäng locket och ställ tillbaks den i kylen. Den del man tar bort kan man använda till att baka med direkt om man inte vill slänga den.

Lämna ett svar