Skala och klyfta löken. Skala och dela moroten i ca 3-4 cm långa bitar (de behöver inte delas på längden om moroten inte är alltför tjock). Skala kålroten och dela i mindre bitar (ungefär som moroten). Lägg hälften av grönsakerna i botten på grytan.
Sätt grytan på Låg i 8-10 timmar. Köttet är färdigt när det går att dra isär med en gaffel. Ta upp fläskläggen, dra av svålen och servera köttet tillsammans med rotmos.
TIPS 1! Både grönsakerna och buljongen blir suveränt goda. När du tagit upp köttet, sila av buljongen och lägg grönsakerna i en egen skål. Plocka bort lagerblad och pepparkorn och servera som dom är till fläsklägg och rotmos. Även buljongen kan serveras som den är eller kokas ihop för en kraftigare smak. Jag brukar koka ihop buljongen 5-10 minuter och sedan hälla över lite som serveras till maten. Sedan reducerar jag återstående buljong rejält tills den börjar tjockna och fryser sedan in för att ha vid ett annat tillfälle.
TIPS 2! Det går utmärkt att använda rimmad fläsklägg med ben (det blir faktiskt ännu godare)! Man får dock plats med mindre mängd kött i grytan, vilket gör att vi oftast använder den benfria varianten av praktiska skäl.