Rotmos

Min absoluta favoritmat ända sedan barndommen. Mums!

Rotmos

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 timme
Portioner 8 portioner

Ingredienser

  • 1,5 kg kålrot
  • 6-10 st mjölig potatis (medelstora)
  • 10 st vitpepparkorn
  • 6 st kryddpepparkorn
  • salt
  • vatten

Instruktioner

  1. Skala och dela kålroten i mindre bitar. Ju mindre bitar, ju kortare koktid. Smaka på en bit. Ifall kålroten är mild i smaken räcker det med den mindre mängden potatis. Koka upp kålroten tillsammans med vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lite salt. Ett tips är att lägga pepparkornen i en tesil med kedja, som kan hänga ner i grytan, så slipper man försöka leta reda på alla korn innan man ska göra moset.
  2. Medan kålroten kokar upp, skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka upp med lite salt. Känn efter med en potatissticka när kålrot och potatis är färdig,. Det brukar ta 30-60 minuter för kålroten att koka mjuk beroende på storlek på bitar och tid på året (färsk kålrot tar kortare tid).
  3. När kålrot och potatis kokat färdigt, häll av vattnet från kålroten och plocka upp så många pepparkorn som du hittar. Häll av potatisvattnet i en separat mugg (detta vatten ska användas till att späda moset). Häll över det mesta av potatisen och lite av potatisvattnet till kålroten och mosa med hjälp av en potatisstöt (alternativt kan elvisp användas). Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer potatisvatten för att få önskad konsistens. Om moset är lite beskt kan man tillsätta resten av den kokta potatisen. Färdigt!
  4. Servera med fläsklägg.

Lämna ett svar