Fläsklägg (i Crock Pot)

En av mina absoluta favoriträtter ända sedan barndomen är kokkött och rotmos. Kokköttet görs på märgpipa (från nöt) och kokas länge, länge med grönsaker och kryddor tills köttet lossnar från benet. Att få tag i märgpipa är inte helt enkelt och kanske inget man gör till vardags, så detta är min förenklade vardagsversion där vi använder fläsklägg istället.

Fläsklägg (i Crock Pot)

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 timmar

Ingredienser

 • 1,5-2 kg benfri rimmad fläsklägg
 • 300 g morot
 • 600 g kålrot
 • 2 st gula lökar
 • 2-3 st lagerblad
 • 10 st kryddpepparkorn
 • 15 st vitpepparkorn
 • ca 1 L vatten

Instruktioner

 1. Skala och klyfta löken. Skala och dela moroten i ca 3-4 cm långa bitar (de behöver inte delas på längden om moroten inte är alltför tjock). Skala kålroten och dela i mindre bitar (ungefär som moroten). Lägg hälften av grönsakerna i botten på grytan.

 2. Ta av nätet och lägg den rimmade fläskläggen ovanpå grönsakerna i grytan. Sprid ut resten av grönsakerna runt köttet och lägg i lagerblad och pepparkorn. Häll i vattnet. Det är bra om det når nästan över köttet, men det kan bli väldigt fullt i grytan. Se till så att det finns minst ca 5 cm kvar till toppen på grytan, så att det inte kokar över.
 3. Sätt grytan på Låg i 8-10 timmar. Köttet är färdigt när det går att dra isär med en gaffel. Ta upp fläskläggen, dra av svålen och servera köttet tillsammans med rotmos.

Receptanteckning

TIPS 1! Både grönsakerna och buljongen blir suveränt goda. När du tagit upp köttet, sila av buljongen och lägg grönsakerna i en egen skål. Plocka bort lagerblad och pepparkorn och servera som dom är till fläsklägg och rotmos. Även buljongen kan serveras som den är eller kokas ihop för en kraftigare smak. Jag brukar koka ihop buljongen 5-10 minuter och sedan hälla över lite som serveras till maten. Sedan reducerar jag återstående buljong rejält tills den börjar tjockna och fryser sedan in för att ha vid ett annat tillfälle.

TIPS 2! Det går utmärkt att använda rimmad fläsklägg med ben (det blir faktiskt ännu godare)! Man får dock plats med mindre mängd kött i grytan, vilket gör att vi oftast använder den benfria varianten av praktiska skäl.

2 svar på ”Fläsklägg (i Crock Pot)”

 1. hittar inte print???

  1. “Skriv ut” finns under den lilla bilden. Placering kan variera beroende på storlek på skärmen.

Lämna ett svar