Bovete- och majsbröd (utan vete)

Det tar lite tid, men är enkelt att göra och blir riktigt saftigt och gott. En ny favorit!

Bovete- och majsbröd (utan vete)

Förberedelser 3 timmar 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Portioner 1 limpa

Ingredienser

  • 600 g kallt vatten 6 dl
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk socker/ljus sirap/honung
  • 175 g majsmjöl 3 dl
  • 175 g bovetemjöl 3 dl
  • 40 g fiberhusk 4 msk
  • Lite neutral olja till utbakning

Instruktioner

  1. Blanda vatten, jäst, salt och socker/ljus sirap/honung i en skål och rör om tills det löst sig i vattnet. Tillsätt majsmjöl och bovetemjöl och blanda till en jämn smet. Använd gärna elvisp (vanliga vispar, ej degkrok). Strö över fiberhusken medan du blandar och rör ner den snabbt för att undvika klumpar. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plastfolie i ca 2 timmar.

  2. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Ta försiktigt ut degen och lägg den på bakplåtspapperet direkt. Olja in händerna och forma lätt degen till en rund limpa (tryck inte hårt för att inte trycka ihop den och göra brödet kompakt). Om man önskar kan man pudra den lätt med lite bovetemjöl. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
  3. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 50-60 minuter (innertemperaturen ska vara 96 grader).
  4. Låt kallna helt innan du skär upp brödet. Det som ska ätas dagen efter kan sparas i en plastpåse, resten bör frysas in så snart det kallnat.

Receptanteckning

Länk till originalrecept hittar du här.

Lämna ett svar