Kycklingben med rosmarin och citron

Enkel och god kyckling som sköter sig själv i ugnen och som passar stora som små. Det går utmärkt att göra en större sats vid behov. 

Kycklingben med rosmarin och citron

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg kycklingben tinade
  • 1 st citron (ca 2-2,5 msk saft)
  • 0,5 msk ljus sirap eller akaciahonung
  • 1,5 msk olivolja
  • 0,5 kruka färsk rosmarin (alt. 3-4 tsk torkad)
  • salt och grovmalen svartpeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Repa av och grovhacka rosmarinen. Mortla gärna för att mjuka upp den. Blanda rosmarin, citronsaft, ljus sirap och olivolja i en skål. 

  3. Lägg de tinade kycklingbenen i en ugnsfast form. Häll över och gnid in kryddblandningen i kycklingen, samt salta och peppra efter smak. 

  4. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut och vänd på kycklingbenen och tillaga sedan i ca 30 minuter till. För att kunna ta vara på skyn kan man behöva tillsätta lite vatten under den andra delen av tillagningen. När köttsaften är helt klar (ej rosa) på den största biten är kycklingbenen klara. 

  5. Servera med t ex ris eller pommes frites.

Lämna ett svar