Heta kycklingben i ugn med grönsaker och potatis

Detta är en smidig middag där allt lagas på en och samma plåt. Den går rätt snabbt att förbereda då vissa delar görs parallellt med att kycklingen börjar tillagas i ugnen. Hettan bestäms av mängden chili, så dra ner på den om du inte gillar stark mat!

Heta kycklingben i ugn med grönsaker och potatis

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

 • 1 kg kycklingben

Marinad

 • 4 st vitlöksklyftor pressade
 • 1 msk flytande honung t ex akacia
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1,5 msk citronjuice
 • 4-5 cm ingefära riven
 • 1 st röd chilifrukt hackad
 • 1 msk olivolja

Tillbehör

 • 2-3 st morot slantad
 • 1,5 st röd paprika i bitar
 • 1 st gul eller röd lök liten
 • 8-10 st körsbärstomater hela
 • 6 st potatis i kuber
 • salt och grovmalen svartpeppar efter smak
 • 1 pkt skivad bacon (140g) strimlad
 • 1 st hönsbuljongtärning
 • 75 ml vatten

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 200 °C och tina kycklingbenen lätt i micron ifall de är frysta. 

 2. Marinad: Blanda pressad vitlök, riven ingefära, finhackad chilifrukt, honung, soja, citronjuice och olivolja i en stor bunke. Tillsätt eventuellt lite salt och peppar efter smak. Lägg i kycklingbenen i bunken och rör om så all kyckling fått marinad på sig. 

 3. Lyft ur kycklingbenen och sprid ut dom i en stor ugnsform. Använd en sked till att sprida ut återstående marinad över samtliga kycklingbitar. Ställ in i mitten av ugnen.

 4. Medan kycklingen får lite färg, förbered grönsakerna (tar ca 15 min). Skölj körsbärstomaterna, slanta morot i ca 0,5 cm tjocka skivor, skiva paprikan i ca 3x3 cm stora skivor, klyfta löken i tunna klyftor, skala och dela potatisarna i ca 1 cm stora kuber och strimla bacon i 1-2 cm breda strimlor på kortsidan. Koka upp vatten och lös upp buljongtärningen i 75 ml vatten. 

 5. Ta ut kycklingen ur ugnen efter 15 min. Sprid ut grönsakerna runt kycklingen och salta och peppra lätt. Sprid ut den strimlade baconen över kycklingben och grönsaker. Häll över hönsbuljongen över hela ugnsformen. 

 6. Ställ tillbaka ugnsformen i ugnen och låt stå i ytterligare 30-40 min (30 min ifall man använder helt tinad kyckling, 40 min ifall kycklingen var fryst). Rör om nångång under tiden. 

 7. Ta ut ugnsformen och välj den största kycklingbiten. Kontrollera att köttsaften är helt klar på det tjockaste stället nära benet. Om inte, ställ tillbaka i ugnen i ytterligare några minuter. När köttsaften är helt klar är maten färdig att servera!

Lämna ett svar