Örtkryddade köttbullar

Våra favoritköttbullar! Oftast kör vi köttbullarna i ugnen så vi slipper stå och steka dom. Om man önskar stekytan, men vill göra det lite lätt för sig, kan man steka dom nästan färdiga i ugnen och sen steka på dom en kort stund i stekpannan så dom får stekyta runt om.

Örtkryddade köttbullar

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter
Portioner 40 st

Ingredienser

 • 800 g ekologisk nötfärs
 • 1 dl vatten
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl gul lök (valfritt) finhackad
 • 1,5 msk kalvfond
 • 1,5 msk oregano + timjan + basilika malda
 • 0,5 tsk salt
 • svartpeppar grovmalen
 • 2 msk potatismjöl

Instruktioner

 1. Blanda havregryn och vatten och låt det svälla i 10-15 minuter. Finhacka löken (kan utelämnas). 

 2. Lägg färsen i en bunke och häll i den finhackade löken, kalvfond, örtkryddor, salt, svartpeppar och havregröten. Avsluta med potatismjölet sist precis innan smeten ska blandas. Blanda väl, men inte för länge för då kan smeten bli seg.

 3. Rulla köttbullar i önskad storlek. För att smeten inte ska klibba fast på händerna kan man ha lite olja eller vatten på händerna. 

 4. Häll lite olja i botten på en teflonstekpanna och fyll den med köttbullar. Stek på medelvärme. Rör om eller skaka pannan med jämna mellanrum så att de får färg runt om. Alternativt kan man steka köttbullarna i ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn). Lägg köttbullarna på bakplåtspapper i en långpanna och stek i 20-30 minuter beroende på storlek och önskad färg. 

 5. Servera med t ex potatismos, stekt lök och lingonsylt.

Lämna ett svar