Den tar tid att göra, men blir supersmarrig!
Rödvinssås
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Portioner 6 portioner
Ingredienser
- 1 st stor morot (eller 2 st små) skivade/grovhackade
- 1 st liten rödlök (eller 3-4 st schalottenlök) grovhackad
- 1 st röd chili (valfritt) grovhackad
- 3 skivor bacon (ca 70 g) strimlad
- 1-2 tsk sirap
- 4 msk tomatpuré
- 5 dl rödvin
- 1-2 tsk timjan
- 4 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 2 tsk maizena
- grovmalen svartpeppar
Instruktioner
-
Skiva moroten med en potatisskalare och grovhacka. Grovhacka löken och chilin. Alternativt kan man grovhacka allt i en grovhackade (eller köksassistent). Stek på svag värme i lite olja eller smör i ca 10-15 min.
-
Strimla bacon och stek i ca 5 min på lite högre värme. Peppra lätt.
-
Ringla över lite sirap och stek ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré och stek några minuter till puréen fått lite färg (obs! Rör runt ofta så puréen inte bränner).
-
Häll i vin och timjan och puttra tills hälften av vätskan återstår (ca 10 minuter beroende på vald värme).
-
Tillsätt vatten och kalvfond och låt koka till önskad smak (minst 15 minuter). Ju längre tid den puttrar, ju mer smak får såsen. Tillsätt mer vatten vid behov.
-
När du är nöjd med smaken, sila av såsen och tillsätt lite maizena utrört i lite kallt vatten och låt puttra nån minut.
-
Servera med t.ex. en god köttbit eller fyllda, ugnsstekta kycklingfiléer.