Detta recept är min farmors gamla recept på sirapskakor. Om man vill ha sega kakor, kan man låta dom vara inne i 15-20 minuter istället. Jag gillar spröda, men knäckiga kakor så jag gör enligt receptet. Detta är nog mina absoluta favoritkakor!
Farmors sirapskakor
Ingredienser
- 200 g mjölkfritt margarin
- 2,4 dl socker
- 1/2 tsk bikarbonat (eller 3/4 tsk bakpulver)
- 2 msk sirap
- 5 dl vetemjöl
Instruktioner
-
Sätt ugnen på ca 125 grader.
-
Blanda margarin och socker (använd gärna elvisp). Strö över bikarbonat/bakpulver, ringla över sirap och rör ihop. Tillsätt vetemjöl och knåda ihop till en deg.
-
Rulla ut fingertjocka längder och lägg på bakplåtsklädd plåt (obs ska ej plattas ut). Det smälter i ugnen, så det går att ha max tre längder på en plåt. En sats ger ca 5-6 längder, dvs två plåtar.
-
Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakorna är klara när de börjar få lite färg i kanterna, men de ska inte bli bruna!
-
Låt vila några minuter på plåten och skär sedan längderna till sneda kakor. Låt kallna på galler och förvara i stängd burk.