Farmors sirapskakor

Detta recept är min farmors gamla recept på sirapskakor. Om man vill ha sega kakor, kan man låta dom vara inne i 15-20 minuter istället. Jag gillar spröda, men knäckiga kakor så jag gör enligt receptet. Detta är nog mina absoluta favoritkakor!

Farmors sirapskakor

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 10 minuter
Portioner 60 kakor

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 2,4 dl socker
  • 1/2 tsk bikarbonat (eller 3/4 tsk bakpulver)
  • 2 msk sirap
  • 5 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på ca 125 grader. 

  2. Blanda margarin och socker (använd gärna elvisp). Strö över bikarbonat/bakpulver, ringla över sirap och rör ihop. Tillsätt vetemjöl och knåda ihop till en deg.

  3. Rulla ut fingertjocka längder och lägg på bakplåtsklädd plåt (obs ska ej plattas ut). Det smälter i ugnen, så det går att ha max tre längder på en plåt. En sats ger ca 5-6 längder, dvs två plåtar.

  4. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakorna är klara när de börjar få lite färg i kanterna, men de ska inte bli bruna! 

  5. Låt vila några minuter på plåten och skär sedan längderna till sneda kakor. Låt kallna på galler och förvara i stängd burk. 

Lämna ett svar