Tunnbröd med potatis i stekpanna

När jag var liten bakade min farmor många gamla goda recept med mig. Ett av dem var tunnbröd bakat på potatis. Det receptet har jag inte kvar, men efter lite eftersökningar på gamla tunnbrödsrecept från Dalarna har jag fått till ett recept som smakar lika gott som jag minns det i alla fall.

Tunnbröd med potatis i stekpanna

Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 2 timmar 15 minuter
Portioner 6 tunnbröd

Ingredienser

  • 500 g kokt mjölig potatis
  • 200 g grovt rågmjöl ca 4 dl
  • 50 g kornmjöl (alt. fint rågmjöl) ca 1,2 dl
  • 10 g salt ca 1,5 tsk

Instruktioner

  1. Koka potatisen och låt den svalna. Det går bra att koka potatisen dagen innan och använda den kylskåpskall (men då är det viktigt att det är potatis av god kvalitet, så att den inte börjar smaka beskt under natten). 

  2. Skala och pressa potatisen i en potatispress. Tillsätt salt och blanda lätt med fingrarna. Tillsätt kornmjöl och rågmjöl och knåda till en fast deg. Beroende på hur fuktig potatisen är kan man behöva tillsätta mer mjöl eller vatten för att få en bra konsistens på degen. Det går även bra att ändra proportionerna mellan mjölsorterna eller endast använda en av sorterna. 

  3. Dela degen i sex stycken lika stora bitar och rulla till runda bullar. Mjöla ett bakbord och kavla ut bitarna till sex tunnbröd. Avsluta gärna med kruskavel för att få ett fint mönster på tunnbrödet. Kavlar du ett tunt bröd får du en segare konsistens på det, medan ett lite tjockare bröd blir saftigare.

  4. Stek tunnbröden en och en i en stor, torr stekpanna (inget fett i pannan) på medelvärme, ca 2-3 minuter per sida. Alternativt grädda dem mitt i ugnen på 250 grader i ca 8-12 minuter beroende på tjocklek. 

  5. Lägg tunnbröden i en bakhandduk om du vill ha ett mjukt tunnbröd eller på galler för att torka om du vill ha ett hårt tunnbröd. 

Lämna ett svar