Marockanskinspirerad kycklinggryta

Många ingredienser, men förvånansvärt lättlagad maträtt.

Marockanskinspirerad kycklinggryta

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 4 st kycklingfiléer
  • 10 klyftor vitlök
  • 1 st liten gul lök
  • 0,5 st citron
  • 1 burk kikärtor
  • 1-2 dl kalamata oliver
  • 2,5 dl vatten

Kryddblandning

  • 1 paket saffran (0,5g)
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar grovmalen
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk ingefära malen
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk olivolja

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Blanda alla torra ingredienser till kryddblandningen, tillsätt olivolja och rör ihop. Dela kycklingfiléerna i två delar. Doppa varje bit i kryddblandningen och se till att varje bit är täckt av den. Lägg bitarna i en ugnsfast form.

  3. Skiva löken i tunna klyftor. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med sidan på en kniv så att de spricker. Skiva citronen tunt. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Ta upp oliverna ur sin lag. Sprid ut allt runt och över kycklingfiléerna i ugnsformen. Tillsätt vattnet. 

  4. Låt tillaga i mitten av ugnen i ca 30 min. Skär en skåra i den största kycklingbiten för att kontrollera att köttsaften är genomskinlig. 

  5. Servera med basmatiris eller couscous.

Receptanteckning

Inspirationen är hämtad från följande recept (med lite små ändringar): https://www.mathem.se/recept/marockansk-kycklinggryta-med-oliver-och-citron.

Ett svar på ”Marockanskinspirerad kycklinggryta”

  1. mmm gud va gott det var

Lämna ett svar