Många ingredienser, men förvånansvärt lättlagad maträtt.
Marockanskinspirerad kycklinggryta
Ingredienser
- 4 st kycklingfiléer
- 10 klyftor vitlök
- 1 st liten gul lök
- 0,5 st citron
- 1 burk kikärtor
- 1-2 dl kalamata oliver
- 2,5 dl vatten
Kryddblandning
- 1 paket saffran (0,5g)
- 2 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar grovmalen
- 0,5 tsk kanel
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk ingefära malen
- 0,5 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikakrydda
- 1 tsk strösocker
- 3 msk olivolja
Instruktioner
-
Sätt ugnen på 200°C.
-
Blanda alla torra ingredienser till kryddblandningen, tillsätt olivolja och rör ihop. Dela kycklingfiléerna i två delar. Doppa varje bit i kryddblandningen och se till att varje bit är täckt av den. Lägg bitarna i en ugnsfast form.
-
Skiva löken i tunna klyftor. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med sidan på en kniv så att de spricker. Skiva citronen tunt. Skölj kikärtorna i kallt vatten. Ta upp oliverna ur sin lag. Sprid ut allt runt och över kycklingfiléerna i ugnsformen. Tillsätt vattnet.
-
Låt tillaga i mitten av ugnen i ca 30 min. Skär en skåra i den största kycklingbiten för att kontrollera att köttsaften är genomskinlig.
-
Servera med basmatiris eller couscous.
Receptanteckning
Inspirationen är hämtad från följande recept (med lite små ändringar): https://www.mathem.se/recept/marockansk-kycklinggryta-med-oliver-och-citron.
mmm gud va gott det var