Saftig köttfärslimpa (grundsats)

Det här receptet har hängt med sedan jag var liten. Det är det bästa recept på köttfärslimpa jag stött på då den blir så fantastiskt saftig!

Saftig köttfärslimpa (grundrecept)

Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Total tid 2 timmar 45 minuter
Portioner 10 portioner

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs gärna ekologisk
  • 400 g kall, pressad potatis (koka mer då vikt försvinner när den skalas) ej färskpotatis!
  • 2 tsk salt
  • finmalen vitpeppar efter smak
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1,5 dl vatten
  • rapsolja till formen

Instruktioner

  1. Koka potatisen med skalet på och låt den kallna. Skala och pressa potatisen med hjälp av en potatispress. 

  2. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Lägg nötfärs, pressad potatis, salt, vitpeppar och potatismjöl i en skål. Tillsätt vatten och blanda ihop smeten direkt med fingrarna. Blanda väl, men knåda inte för länge för då kan köttfärsen bli seg.
  4. Ta fram en ugnsplåt med kanter (gärna teflon) i storleksordningen 24x20 cm. Smörj insidan med lite rapsolja. Lägg smeten i formen och platta ut den så den fyller hela formen. Ta lite olja eller vatten på fingrarna för att få en fin, platt yta på köttfärsen. 

  5. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter. 

Lämna ett svar