Det här receptet har hängt med sedan jag var liten. Det är det bästa recept på köttfärslimpa jag stött på då den blir så fantastiskt saftig!

Saftig köttfärslimpa (grundrecept)
Förberedelser 1 timme 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Total tid 2 timmar 45 minuter
Portioner 10 portioner
Ingredienser
- 1 kg nötfärs gärna ekologisk
- 400 g kall, pressad potatis (koka mer då vikt försvinner när den skalas) ej färskpotatis!
- 2 tsk salt
- finmalen vitpeppar efter smak
- 2,5 msk potatismjöl
- 1,5 dl vatten
- rapsolja till formen
Instruktioner
-
Koka potatisen med skalet på och låt den kallna. Skala och pressa potatisen med hjälp av en potatispress.
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Lägg nötfärs, pressad potatis, salt, vitpeppar och potatismjöl i en skål. Tillsätt vatten och blanda ihop smeten direkt med fingrarna. Blanda väl, men knåda inte för länge för då kan köttfärsen bli seg.
-
Ta fram en ugnsplåt med kanter (gärna teflon) i storleksordningen 24x20 cm. Smörj insidan med lite rapsolja. Lägg smeten i formen och platta ut den så den fyller hela formen. Ta lite olja eller vatten på fingrarna för att få en fin, platt yta på köttfärsen.
-
Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter.