Kardemummaskorpor

Mumsiga kardemummaskorpor gjorda på hela, mortlade kardemummakärnor. 

Kardemummaskorpor

Ingredienser

  • 150 g mjölkfritt margarin smält
  • 5 dl havremjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 msk kardemummakärnor, hela mortlade
  • 3/4 tsk salt
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 15 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt havremjölken. Känn efter när vätskan är fingervarm (ca 37 °C). Mortla kardemummakärnorna.

  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll en liten del av vätskan över jästen och rör runt tills jästen är helt löst. Häll i resten av vätskan, salt, socker och kardemumma och rör runt. 

  3. Blanda bakpulvret med lite av vetemjölet. Rör ner i degvätskan tillsammans med det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen noggrant tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 

  4. Dela degen i 4 lika stora bitar och rulla ut dem i fyra långa, smala längder. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 °C.

  5. Grädda längderna en liten bit ner i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt dom svalna lite så det går att skära längderna. Dela varje längd i ca 2 cm breda skivor och dela varje skiva på mitten. Sprid ut skorporna på några ugnsplåtar med insidan uppåt. Grädda varje plåt i 6-8 minuter så att skorporna får färg.

  6. Sänk värmen till 75 °C (öppna ugnsluckan om du vill att värmen ska sjunka snabbare). Ställ in skorporna i ugnen och sätt en grytvante på en sidan så ugnsluckan inte stängs helt. 

  7. Torka skorporna i 3-4 timmar. Byt plats på plåtarna efter halva tiden. (Om du gör skorporna på kvällen kan du låta dem torka i ugnen under natten, så länge det gått minst någon timme så du hinner byta plats på plåtarna). Ta ut plåtarna och låt skorporna svalna. Förvara dem torrt.

Lämna ett svar