Tacopiroger

En av våra favoriträtter! Det är lite tidskrävande, men kan man hjälpas åt går det smidigt. Perfekt att ha i frysen som lätt matlåda eller kvällsmat att tina när orken tryter.

Tacopiroger

Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Portioner 18 stycken

Ingredienser

Fyllning

  • 300 g färska champinjoner
  • 600 g nötfärs
  • 1 pkt tacokrydda (medium)
  • 0,5 pkt tacokrydda (extra hot)
  • vatten

Pirogdeg

  • 12 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3-3,5 dl vatten

Instruktioner

Fyllning

  1. Börja med fyllningen. Skiva champinjonerna och bryn dem i en stekpanna. Samtidigt, stek nötfärsen i en annan stekpanna. När allt är färdigstekt blanda dem i samma panna och häll på tacokryddorna och lite vatten. Låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ställ det att kallna.

Pirogdeg

  1. OBS! Börja inte med pirogdegen förrän fyllningen svalnat av så pass att du kan börja baka ut pirogerna så snart degen är färdig. Pirogdegen måste in i ugnen så fort som möjligt efter att den blandats ihop för att bli spröd, annars hinner den börja jäsa och blir mer som bröd. 

  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölkfritt margarin i mindre bitar och knåda ihop till en smuldeg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Den ska kännas kletig, men fortfarande gå att kavla ut. 

  3. Dela pirogdegen i 18 st bitar och kavla ut rundlar. Lägg den (avsvalnade) färsen på en rundel, vik över resterande deg så pirogen bildar en halvmåne och tryck ihop kanterna med en gaffel. 

  4. Grädda pirogerna i 250 grader i ca 10 minuter. Det blir två plåtar med piroger.

  5. Servera med avokado, gurka och körsbärstomater.