En av våra favoriträtter! Det är lite tidskrävande, men kan man hjälpas åt går det smidigt. Perfekt att ha i frysen som lätt matlåda eller kvällsmat att tina när orken tryter.
Tacopiroger
Ingredienser
Fyllning
- 300 g färska champinjoner
- 600 g nötfärs
- 1 pkt tacokrydda (medium)
- 0,5 pkt tacokrydda (extra hot)
- vatten
Pirogdeg
- 12 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1,5 tsk salt
- 200 g mjölkfritt margarin
- 3-3,5 dl vatten
Instruktioner
Fyllning
-
Börja med fyllningen. Skiva champinjonerna och bryn dem i en stekpanna. Samtidigt, stek nötfärsen i en annan stekpanna. När allt är färdigstekt blanda dem i samma panna och häll på tacokryddorna och lite vatten. Låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ställ det att kallna.
Pirogdeg
-
OBS! Börja inte med pirogdegen förrän fyllningen svalnat av så pass att du kan börja baka ut pirogerna så snart degen är färdig. Pirogdegen måste in i ugnen så fort som möjligt efter att den blandats ihop för att bli spröd, annars hinner den börja jäsa och blir mer som bröd.
-
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölkfritt margarin i mindre bitar och knåda ihop till en smuldeg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Den ska kännas kletig, men fortfarande gå att kavla ut.
-
Dela pirogdegen i 18 st bitar och kavla ut rundlar. Lägg den (avsvalnade) färsen på en rundel, vik över resterande deg så pirogen bildar en halvmåne och tryck ihop kanterna med en gaffel.
-
Grädda pirogerna i 250 grader i ca 10 minuter. Det blir två plåtar med piroger.
-
Servera med avokado, gurka och körsbärstomater.