Riktigt goda, men relativt enkla för att vara surdegsbröd. Speciellt eftersom jag använder köpt surdeg…
Surdegsfrallor med råg (utan vete)
Ingredienser
- 5 dl vatten kallt
- 25 g jäst
- 1,5 msk rapsolja
- 0,5 dl brödsirap
- 150 g rågsurdeg (köpt)
- 4 dl fint rågmjöl
- ca 9 dl grovt rågmjöl
- 1 msk salt
Instruktioner
-
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda sedan i olja, brödsirap och rågsurdeg. Häll i fint rågmjöl och det mesta av det grova rågmjölet. Vänta med saltet!
-
Kör ca 5 minuter i köksassistent. Känn efter så att degen är fast, men lite kladdig. Annars tillsätt lite mer grovt rågmjöl. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 3h.
-
Lägg över degen på en lätt mjölad skärbräda och knåda den lätt. Dela den i 18 bitar, som rullas och plattas ut till ca 1 cm tjocka frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dom lätt med en gaffel. Låt jäsa i 60 minuter.
-
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter (eller ca 210 grader om varmluftsugn). Låt kallna så att det går att håll i dem och skär dem på mitten. Går utmärkt att frysa.