Surdegsfrallor med råg (utan vete)

Riktigt goda, men relativt enkla för att vara surdegsbröd. Speciellt eftersom jag använder köpt surdeg…

Surdegsfrallor med råg (utan vete)

Förberedelser 4 hours 30 minutes
Tillagningstid 20 minutes
Portioner 18 frallor

Ingredienser

  • 5 dl vatten kallt
  • 25 g jäst
  • 1,5 msk rapsolja
  • 0,5 dl brödsirap
  • 150 g rågsurdeg (köpt)
  • 4 dl fint rågmjöl
  • ca 9 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk salt

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i kallt vatten och blanda sedan i olja, brödsirap och rågsurdeg. Häll i fint rågmjöl och det mesta av det grova rågmjölet. Vänta med saltet!

  2. Kör ca 5 minuter i köksassistent. Känn efter så att degen är fast, men lite kladdig. Annars tillsätt lite mer grovt rågmjöl. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 3h.

  3. Lägg över degen på en lätt mjölad skärbräda och knåda den lätt. Dela den i 18 bitar, som rullas och plattas ut till ca 1 cm tjocka frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dom lätt med en gaffel. Låt jäsa i 60 minuter.

  4. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter (eller ca 210 grader om varmluftsugn). Låt kallna så att det går att håll i dem och skär dem på mitten. Går utmärkt att frysa.

Lämna ett svar