Dessa frallor kräver lite mer jobb eftersom de innehåller riven morot, men de blir riktigt saftiga även efter ett tag i frysen! Jag har endast gjort några små ändringar på ett recept jag hittade när jag letade runt på nätet och länk till originalreceptet finns som vanligt längst ner.
![](https://cookinapot.nu/wp-content/uploads/2020/02/bovetefrallor.jpg)
Morotsfrallor med bovete (utan vete)
Förberedelser 1 timme 45 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 12 frallor
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl havremjölk
- 2 msk ljus sirap alt. strösocker
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 st morot (mellanstorlek) fint riven
- 1 dl havregryn
- 5 dl bovetemjöl
- 2 msk fiberhusk
Instruktioner
-
Skala och riv moroten fint, ställ åt sidan. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt havremjölk. Häll i ljus sirap, rapsolja och salt. Blanda väl tills jästen löst sig.
-
Häll i riven morot, havregryn och bovetemjöl och blanda väl. Använd gärna elvisp med degkrok. Fortsätt blanda och strö över fiberhusk lite i taget. Blanda degen med elvisp i ca 5-7 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
-
Strö lite bovetemjöl på bordet eller på en skärbräda och häll ut degen. Rulla den lätt till en avlång limpa och dela i 12 st bitar. Rulla till frallor och platta till dom lite lätt. Lägg frallorna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dom kallna innan du skär upp dom, så blir dom mindre kladdiga. Frallorna går utmärkt att frysa!
Receptanteckning
Länk till originalrecept: https://tidningenhembakat.se/recept/glutenfria-morotsfrallor/