Enkel köttfärssås med morot

Detta recept på enkel köttfärssås är en personlig favorit som går att äta till det mesta. Det togs fram när jag var liten och tålde väldigt lite. Den enda förändringen sedan dess är köttbuljongtärningen, vilken kan tas bort och ersättas med lite mer salt. Det här är mat jag brukar se till att jag alltid har liggande i frysen och barnen älskar det!

Enkel köttfärssås med morot

Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 5 minuter
Portioner 20 portioner

Ingredienser

 • 2 kg nötfärs
 • 700 g morot riven
 • 1 st köttbuljongtärning
 • vatten
 • salt och finmalen vitpeppar
 • rapsolja
 • 0,75 dl maizena alt. vetemjöl

Instruktioner

 1. Hetta upp olja i en stekpanna och stek nötfärsen i omgångar. Salta och peppra lätt. Häll i lite vatten mellan omgångarna och låt puttra en liten stund för att få med lite smak från stekskyn. Lägg den stekta färsen i en stor gryta. Använd stekspaden till att finfördela den stekta färsen till önskad storlek.

 2. Skala och riv morötterna. Blanda ner morötterna och häll över vatten (gärna förvärmt) så att det täcker färsblandningen. Tillsätt en buljongtärning och låt koka upp.  

 3. Småkoka köttfärssåsen i minst en timme, men gärna längre för att få fram smakerna. Smaka av med salt och peppar. 

 4. Rör ihop vetemjöl och lite vatten och häll ner det i grytan till önskad konsistens. Blanda väl och var noga med att röra i botten på grytan då det lätt bränner fast efter att maizena/vetemjöl tillsatts. Låt koka i 5-10 minuter. Färdigt!  

 5. Servera med t ex pasta, ris eller kokt potatis. Blir även gott som "pålägg" på varma mackor i ugn.