Mexikansk vegetarisk färsfräs

Vi har gjort en liten egen variant på Mexikanskt Chorizoris (från den veganska bloggen Jävligt Gott), som passar de ingredienser vi oftast har hemma. Länk till det riktigt smarriga (och heta!) originalreceptet finns så klart längst ner. Funkar bra som matlåda!

Mexikansk vegetarisk färsfräs

Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser

  • 2 dl okokt ris, gärna långkornigt eller motsvarande kokt dagsgammalt ris
  • 300-400 g formbar vegetarisk färs gärna Anamma
  • 5-10 cm purjolök
  • 1 st röd paprika (stor)
  • 2-3 st stora tomater
  • 0,5-1 st röd chili alt. chilipulver
  • 1 burk majs 140 g
  • limejuice

Smaksättning

  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 tsk spiskummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mexikansk grillkrydda
  • 1,5 tsk smoked/rökt paprikapulver
  • 1 tsk koriander
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • grovmalen svartpeppar

Instruktioner

  1. Koka ris (om du inte har i kylen sedan dagen innan).
  2. Skölj purjolök, paprika och tomat. Tärna tomaterna och paprikan fint och skiva purjolöken. Häll bort spadet från majsen. Finhacka chilin(ta den lägre mängden chili om du inte gillar så stark mat).

  3. Nu är det dags att blanda till smaksättningen direkt i stekpannan. Häll i oljan i botten och tillsätt alla kryddor. Lägg även i den hackade chilin. Värm upp stekpannan så blandningen blir varm och börjar puttra lite.

  4. Tillsätt purjolöken och vegofärsen och stek tills färsen har stelnat och tagit åt sig smaken från kryddblandningen.

  5. Lägg sedan i paprikan och stek i 2-3 minuter till tills den har börjat mjukna.

  6. Lägg slutligen i det kokta riset, tomaterna och majsen och rör runt så allt blandas. Låt vara kvar på plattan nån minut till så att allt blir varmt på nytt. Smaka av med lite salt och lite limejuice och servera!

Receptanteckning

https://www.javligtgott.se/mexikanskt-chorizoris

Lämna ett svar