Microkola (utan vete)

Detta har varit mitt favoritgodis sedan jag var barn, men det senaste åren har jag inte kunnat äta det eftersom originalet innehåller vetemjöl. Denna jul gav jag mig den på att fixa till ett alternativ utan vete som smakade lika gott som originalet. Det tog några försök med olika mjöler innan jag äntligen fick det helt rätt, men nu äntligen kan jag äta min julfavorit igen! I alla fall tills tänderna börjar protestera… Den är ganska hård och seg, men det godaste godiset jag vet! God Jul!

Microkola (utan vete)

Portioner 20 bitar

Ingredienser

  • 4 msk strösocker
  • 2 msk majsmjöl alt. rismjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 2 msk mörk sirap

Instruktioner

  1. Ställ ut ischoklad-/knäckformar på ett bakplåtspapper för att skydda mot spill. En sats ger ca 20 bitar. Om du vill göra platta bitar räcker det med att bara bre ut kolan på ett bakplåtspapper.

  2. Ta fram en skål med höga kanter som klarar microvågsugn. Blanda först alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölkfritt margarin och mörk sirap. Använd en gaffel för blanda alla ingredienser tills du får en smet.

  3. Sätt in skålen i micron i 3,5 minuter på 800 W. Notera att tiden kan variera lite beroende på om du har exakt 800 W som alternativ. Längre tid -> lite hårdare kola och vice versa.

  4. Ta ut skålen direkt när den är färdig i micron (använd grytvantar, skålen kan bli riktigt varm!). Rör om snabbt några varv och häll snabbt ut kolan i formarna eller på bakplåtspappret. Du kan behöva hjälpa till med en sked på slutet för kolan stelnar ganska fort. Låt det kallna en stund - färdigt!

Lämna ett svar