Grov surdegslimpa med skållad rågkross (utan vete)

En variant på syrlig rågsurdegslimpa som även innehåller rågkross. Lika gott, men ännu lite mer mättande.

Grov surdegslimpa med skållad rågkross (utan vete)

Ingredienser

Dag 1

 • 125 g vatten 1,25 dl
 • 90 g fint rågmjöl
 • 20-30 g rågsurdegsgrund
 • 80 g rågkross
 • 120 g kokande vatten

Dag 2

 • Fördegen från dag 1
 • 250 g vatten 2,5 dl
 • 15 g salt
 • 360 g grovt rågmjöl
 • 150 g fint rågmjöl

Instruktioner

Rågsurdegsgrund

 1. Detta recept förutsätter att det redan finns en rågsurdegsgrund i kylskåpet. Om inte behöver det göras först (tar ca 4 dagar), se recept här.

Dag 1 (kväll)

 1. Blanda samman vatten, fint rågmjöl och rågsurdegsgrund. Använd den större mängden rågsurdeg om du har en relativt "nytillverkad" surdegsgrund som inte hunnit mogna till sig och få så mycket jäskraft. Låt den stå övertäckt med plastfolie/plastlock i rumstemperatur i 12–15 timmar.
 2. Koka upp vattnet och häll det över rågkrossen. Låt stå övertäckt till nästa morgon.

Dag 2

 1. Blanda första dagens deg med samtliga ingredienser. Knåda degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter. Ta fram en ugnsfast brödform och klä den med bakplåtspapper. "Gräv" över degen till formen (den blir väldigt seg och klibbig, så det kan krävas en träslev för att få ut den). Sprid ut den jämnt i formen och ströa över lite rågmjöl. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 7-9 timmar.
 2. Sätt in formen längst ner i ugnen i 250° och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 50-60 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98° (kontrollera med en stektermometer). Låt svalna på galler (ta ut den ur formen efter en liten stund och ta av bakplåtspapperet). Vänta gärna till dagen efter innan du skär upp den (eller minimum tills den kallnat helt).
 3. Förvara i plastpåse. Går strålande att frysa, men eftersom brödet blir ganska klibbigt och saftigt kan det vara svårt att få isär skivorna ibland.

Lämna ett svar