Glutenfri Hönökaka

Ett fantastiskt gott bröd som funkar jättebra både rostat till frukost eller som matsäcksmacka på äventyr. Originalreceptet har jag hittat på bloggen Glutenfria Godsaker och gjort om lite efter våra förutsättningar och preferenser. Även originalreceptet är riktigt gott och länken hittar ni nedanför receptet.

Glutenfria Hönökakor

Portioner 4 hönökakor

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl havremjölk
  • 1 dl vatten
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,75 tsk salt
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk xantangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • 390 g Lailas blåa glutenfri mjölmix

Instruktioner

  1. Värm havremjölk och vatten till fingervarmt och häll i en bunke. Smula ner och lös jästen i degvätskan.

  2. Blanda ner havregryn, olja, sirap, och salt. Strö över fiberhusk och blanda snabbt så degvätskan inte klumpar sig, använd gärna en handvisp. Låt stå och svälla i 10 minuter.

  3. Ta fram en separat skål och blanda mjölmix, bakpulver och xantangummi. Blanda degen ordentligt med delvisp med degkrokar i 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

  4. Strö lite mjölmix på ett rent bord eller en stor skärbräda. Dela degen i 4 stycken bitar och rulla dom till bollar. Platta ut dom på bakplåtspapper och kavla ut till platta kakor (det blir två st/plåt). Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

  5. Grädda mitten i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter. Sprid ut på galler och åt kallna. Frys in så snart kakorna kallnat. Dela gärna varje kaka på hälften så blir dom smidigare att hantera.

Lämna ett svar