Morotsfrallor med bovete (utan vete)

Dessa frallor kräver lite mer jobb eftersom de innehåller riven morot, men de blir riktigt saftiga även efter ett tag i frysen! Jag har endast gjort några små ändringar på ett recept jag hittade när jag letade runt på nätet och länk till originalreceptet finns som vanligt längst ner.

Morotsfrallor med bovete (utan vete)

Förberedelser 1 timme 45 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 12 frallor

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl havremjölk
  • 2 msk ljus sirap alt. strösocker
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 st morot (mellanstorlek) fint riven
  • 1 dl havregryn
  • 5 dl bovetemjöl
  • 2 msk fiberhusk

Instruktioner

  1. Skala och riv moroten fint, ställ åt sidan. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt havremjölk. Häll i ljus sirap, rapsolja och salt. Blanda väl tills jästen löst sig.
  2. Häll i riven morot, havregryn och bovetemjöl och blanda väl. Använd gärna elvisp med degkrok. Fortsätt blanda och strö över fiberhusk lite i taget. Blanda degen med elvisp i ca 5-7 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  3. Strö lite bovetemjöl på bordet eller på en skärbräda och häll ut degen. Rulla den lätt till en avlång limpa och dela i 12 st bitar. Rulla till frallor och platta till dom lite lätt. Lägg frallorna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dom kallna innan du skär upp dom, så blir dom mindre kladdiga. Frallorna går utmärkt att frysa!

Receptanteckning

Länk till originalrecept: https://tidningenhembakat.se/recept/glutenfria-morotsfrallor/

Lämna ett svar