Uppdatering! Jag har smakat mig fram till en liten ändring i receptet. Det innehåller numer även gul lök (valfritt), samt kalvfond istället för bara salt. Receptet uppdaterades i oktober 2019.
Kålpudding i långpanna
Ingredienser
Kål
- 2,5 kg vitkål i småbitar
- 2 liter vatten
- 2 tsk salt
- 0,5 dl ljus sirap
- 2 msk kinesisk soja
Havregröt
- 2 dl havregryn
- 5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
Färs
- havregröten
- 1-1,5 st gul lök valfritt, kan tas bort
- 1 kg nötfärs
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk kalvfond
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- 1-2 dl vatten
Instruktioner
-
Blanda ihop havregröten (kallt) och låter den svälla ca 10 min.
-
Koka upp vatten + salt till kålen. Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i ca 1-2 cm stora bitar. Lägg i kålen och låt koka i ca 5 min. Häll av kokvattnet och blanda den varma kålen med sirap och soja.
-
Finhacka löken och stek den så den blir gyllengul (valfritt, det går bra att ta bort denna ingrediens).
-
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen (inklusive havregröten). Späd med vatten till en ganska lös färs.
-
Bred ut hälften av kålen i en långpanna (ca 30x40 cm). Lägg på färsen i ett jämnt lager och slutligen lägg över den andra halvan av kålen. Sätt in långpannan i 250 grader mitt i ugnen. Sänk till 200 grader och grädda i ca 1 timme.