Kålpudding i långpanna

Uppdatering! Jag har smakat mig fram till en liten ändring i receptet. Det innehåller numer även gul lök (valfritt), samt kalvfond istället för bara salt. Receptet uppdaterades i oktober 2019.

Kålpudding i långpanna

Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 45 minuter
Portioner 12 portioner

Ingredienser

Kål

  • 2,5 kg vitkål i småbitar
  • 2 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 msk kinesisk soja

Havregröt

  • 2 dl havregryn
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

Färs

  • havregröten
  • 1-1,5 st gul lök valfritt, kan tas bort
  • 1 kg nötfärs
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1-2 dl vatten

Instruktioner

  1. Blanda ihop havregröten (kallt) och låter den svälla ca 10 min.

  2. Koka upp vatten + salt till kålen. Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i ca 1-2 cm stora bitar. Lägg i kålen och låt koka i ca 5 min. Häll av kokvattnet och blanda den varma kålen med sirap och soja.

  3. Finhacka löken och stek den så den blir gyllengul (valfritt, det går bra att ta bort denna ingrediens).

  4. Blanda ihop alla ingredienserna till färsen (inklusive havregröten). Späd med vatten till en ganska lös färs.

  5. Bred ut hälften av kålen i en långpanna (ca 30x40 cm). Lägg på färsen i ett jämnt lager och slutligen lägg över den andra halvan av kålen. Sätt in långpannan i 250 grader mitt i ugnen. Sänk till 200 grader och grädda i ca 1 timme. 

Lämna ett svar