Mustig, långkokt köttfärssås
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 3 timmar 30 minuter
Total tid 4 timmar 15 minuter
Portioner 12 portioner
Ingredienser
- 1 kg nötfärs
- 2 st stora morötter (eller 4 st små) i små tärningar
- 200 g rotselleri i små tärningar
- 2-3 st gula lökar grovhackade
- 6-8 st vitlöksklyftor pressade
- 2 msk torkad timjan
- 3-4 msk kalvfond
- 3 msk tomatpuré
- chili flakes efter smak
- grovmalen svartpeppar
- 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 1-2 dl rött vin
- 3 st lagerblad
- 1 msk kinesisk soja
- 3/4 dl ketchup
Instruktioner
-
Hacka lök, morot och rotselleri i mindre bitar (använd gärna matberedare eller liknande) och pressa vitlöken. Bryn lök, vitlök, morot och selleri i lite olja i en stekpanna och häll över i en stor gryta.
-
Bryn köttfärsen i stekpannan. Samtidigt som köttfärsen får färg rör ner följande i grönsaksfräsen i grytan: timjan, torkad chili, kalvfond, tomatpuré, rött vin och svartpeppar. Häll i köttfärsen, krossade tomater och lite vatten (skölj ur tomatburkarna med lite vatten och häll i grytan). Slutligen lägg i lagerbladen.
-
Låt grytan puttra under lock, gärna 3-4 timmar. Tillsätt mer vatten vid behov. När den är färdigkokt, smaka av med lite ketchup och soja. Färdig!