Mjukt kornbröd

Ett av mina favoritbröd som min farmor en gång i tiden gjorde åt mig när jag knappt tålde några sädesslag.

Mjukt kornbröd

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 10 minuter
Portioner 20 bitar

Ingredienser

 • 0,5 dl rapsolja eller annan neutral olja
 • 7,5 dl vatten fingervarmt
 • 1,5 tsk salt
 • 50 g jäst
 • 2 msk socker
 • 11 dl kornmjöl

Instruktioner

 1. Värm vattnet till det är fingervarmt. Smula ner jästen och rör ner rapsolja, salt och socker (används för att det ska jäsa bättre, går att ta bort om man vill). Häll i kornmjöl och blanda väl. Smeten blir ganska lös och kladdig.

 2. Lägg i bakplåtspapper i en långpanna eller ugnstålig större form. Häll ner smeten och bred ut den jämnt (smeten ska vara 2-3 cm tjock). Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200-225 grader.

 3. Ställ in plåten försiktigt i ugnen (pga att smeten är så lös går luftbubblorna från jäsningen lätt sönder). Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
 4. Vänd brödet över ett galler och låt kallna. Skiva upp i kuber ca 5x5 cm stora och frys in direkt. Då det är låg glutenhalt i brödet torkar det fort, så ta fram allt eftersom det ska ätas.

2 svar på ”Mjukt kornbröd”

 1. Hej,
  Tack för ett mycket bra recept! Jag har också överkänslighet mot vete, men har haft svårt att hitta brödrecept som är rena kornbröd eller rågbröd. Detta var lätt att göra, minimalt med disk och med nästintill rent kök under hela baket!

  1. Så roligt att du gillar det! Det är en av mina favoriter också av precis samma anledning – enkelt, gott och nästan ingen disk!

Lämna ett svar