Vårt grundrecept på pannbiffar som följt med sedan jag var liten. Att äta dessa pannbiffar tillsammans med kall, pressad potatis är fortfarande ett av mina favoriträtter! Perfekt att göra som stor sats och frysa in och värma vid behov.
Saftiga pannbiffar (grundrecept)
Ingredienser
- 1,5 kg nötfärs gärna ekologisk
- 600-700 g kall, pressad potatis (koka mer då vikt försvinner när den skalas) ej färskpotatis!
- 3 tsk salt
- finmalen vitpeppar efter smak
- 4 msk potatismjöl
- 2 dl vatten
- rapsolja (till stekning)
Instruktioner
-
Koka potatisen med skalet på och låt den kallna. Skala och pressa potatisen med hjälp av en potatispress.
-
Lägg nötfärs, pressad potatis, salt, vitpeppar och potatismjöl i en skål. Tillsätt vatten och blanda ihop smeten direkt med fingrarna. Blanda väl, men knåda inte för länge för då kan köttfärsen bli seg.
-
Stek en provpannbiff i lite olja. Om du är nöjd med smak och konsistens, stek alla pannbiffar. Använd gärna två stekpannor parallellt, så tar det inte så lång tid att steka alla pannbiffar.
-
Servera med kall, pressad potatis (eller varm nygjord).