Riktigt goda, men relativt enkla för att vara surdegsbröd. Speciellt eftersom jag använder köpt surdeg…

Surdegsfrallor med råg (utan vete)
Ingredienser
- 5 dl vatten kallt
 - 25 g jäst
 - 1,5 msk rapsolja
 - 0,5 dl brödsirap
 - 150 g rågsurdeg (köpt)
 - 4 dl fint rågmjöl
 - ca 9 dl grovt rågmjöl
 - 1 msk salt
 
Instruktioner
- 
										
Rör ut jästen i kallt vatten och blanda sedan i olja, brödsirap och rågsurdeg. Häll i fint rågmjöl och det mesta av det grova rågmjölet. Vänta med saltet!
 - 
										
Kör ca 5 minuter i köksassistent. Känn efter så att degen är fast, men lite kladdig. Annars tillsätt lite mer grovt rågmjöl. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 3h.
 - 
										
Lägg över degen på en lätt mjölad skärbräda och knåda den lätt. Dela den i 18 bitar, som rullas och plattas ut till ca 1 cm tjocka frallor. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dom lätt med en gaffel. Låt jäsa i 60 minuter.
 - 
										
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter (eller ca 210 grader om varmluftsugn). Låt kallna så att det går att håll i dem och skär dem på mitten. Går utmärkt att frysa.