Potatisgratäng
Enkel potatisgratäng som passar till det mesta. Man kan tillsätta t ex valfria örtkryddor för att variera receptet (dill, persilja, gräslök blir smarrigt!).
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 1 kg potatis (ca 8-10 medelstora)
- 1,5 st gul lök grovhackad
- 5 dl havregrädde
- 1-2 st vitlöksklyftor pressade
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar grovmalen
Instruktioner
-
Skala och pressa vitlöken. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar och koka upp i en kastrull. Sätt ugnen på 225 °C.
-
Medan gräddsåsen kokar upp, skala potatisen och skiva den tunt. Om du har en matberedare eller liknande använd gärna den, så går det fortare att skiva potatisen. Grovhacka löken.
-
Varva lök och potatis i ugnsformen. Det räcker bra att lägga två omgångar lök och potatis. Häll gräddsåsen över potatisen i ugnsformen.
-
Ställ in i mitten av ugnen på 225 °C i ca 45 minuter.