Surdegslimpa på fint rågmjöl (utan vete)

Ett riktigt gott och saftigt rågsurdegsbröd. Istället för anis och fänkål kan använda en färdig kryddblandning för brödkryddor, eller skippa dom helt om man föredrar den rena rågsmaken.

Surdegslimpa på fint rågmjöl

Tillagningstid 2 days
Portioner 2 limpor

Ingredienser

Dag 1

  • 250 g vatten 2,5 dl
  • 175 g fint rågmjöl
  • 25-50 g rågsurdegsgrund

Dag 2

  • Fördegen från dag 1
  • 700 g fint rågmjöl
  • 500 g vatten 5 dl
  • 25 g salt
  • 1 msk anis malen
  • 1 msk fänkål malen
  • 1 msk rapsolja ej i degen!

Instruktioner

Rågsurdegsgrund

  1. Detta recept förutsätter att det redan finns en rågsurdegsgrund i kylskåpet. Om inte, behöver det göras först (tar ca 4 dagar), se recept här. Alternativt använd köpt rågsurdegsgrund, men använd en större mängd.

Dag 1

  1. Blanda samman vatten, fint rågmjöl och rågsurdegsgrund. Använd den större mängden rågsurdeg om du har en relativt "nytillverkad" surdegsgrund som inte hunnit mogna till sig och få så mycket jäskraft. Låt den stå övertäckt med plastfolie i rumstemperatur i 12–15 timmar.

Dag 2

  1. Blanda första dagens deg med samtliga ingredienser utom oljan. Knåda degen i maskin på låg hastighet i ca 15 minuter. Olja in en plastbunke och lägg ner degen i den. Degen blir väldigt seg och klibbig, så man kan behöva en träslev för att få över den i plastbunken. Täck bunken med ett lock (eller plastfolie) och låt jäsa i 1-3 timmar tills den nått dubbel storlek.
  2. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper. Ta upp hälften av degen och lägg den på ett mjölat bakbord (alternativt en mjölad skärbräda). Häll över lite mjöl, forma den lätt till en limpa och lägg över den på plåten. Gör samma sak med den andra halvan. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 45-90 minuter tills limporna börja krackelera på ytan.
  3. Sätt in limporna i en 250 grader varm ugn och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 60-70 minuter tills limporna har en innertemperatur på 98 grader (kontrollera med en stektermometer). Låt svalna på galler. Vänta gärna till dagen efter innan du skär upp limporna (eller minimum tills dom kallnat helt).
  4. Förvara i plastpåse. Går strålande att frysa, men eftersom brödet blir ganska klibbigt och saftigt kan det vara svårt att få isär skivorna ibland.

Lämna ett svar