Havrekakor

Ett av mina favoritkakrecept! Dels för att jag älskar havre, dels för att det är ett av få kakrecept som är helt utan vetemjöl, men inte består av andra mer ovanliga mjöler.

Havrekakor

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Portioner 35 kakor

Ingredienser

 • 9 dl havregryn
 • 2 dl strösocker (knappt)
 • 3 msk potatismjöl
 • 200 g mjölkfritt margarin
 • 4 msk vatten

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 175°.

 2. Häll havregryn i en bunke och fnasa ut dom mellan fingrarna (dvs ta en näve havregryn och gnugga handflatorna mot varandra med havregrynen mellan händerna). Tillsätt strösocker och potatismjöl och blanda. Klicka i mjölkfritt margarin och blanda smeten med fingrarna. Tillsätt slutligen vatten och blanda till en jämn och kladdig smet.
 3. Rulla bollar och lägg på en plåt. Använd en vanlig gaffel för att pressa ut dom till kakor. De flyter inte ut så mycket, så det går att ha rätt många kakor på en plåt.
 4. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. När de börjar bli lite gyllene i kanterna så är de klara. Låt kallna på en tallrik. Servera gärna med mellanläggskräm. Går bra att frysa.

2 svar på ”Havrekakor”

 1. Tack för receptet! Jag hade inte allt hemma för tillfället så jag bytte ut margarin mot smör och potatismjöl till majsstärkelse (maizena). Hällde också i nån matsked vaniljsocker för att jag är en gottegris. Resultatet blev mycket bra!

 2. Så roligt att det blev bra! Jag älskar Havrekakor i alla former 🙂

Lämna ett svar