Ugnstorkade äppelchips

Jag tål bara äpple i tillagad form. Eftersom jag inte vet vart gränsen går, så kör jag lite högre temperatur än vanligt när jag torkar äppelchips för att vara säker på att jag tål dom. Dessa blir krispiga och försvinnande goda!

Ugnstorkade äppelchips

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 4 timmar
Portioner 2 plåtar

Ingredienser

  • ca 8 st äpplen
  • malen kanel

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skölj äpplena, ta ut kärnhuset och skiva dom i ca 2 mm tjocka skivor. Om det är stora äpplen kan man även halvera skivorna för att de ska bli lättare att förvara. Lägg ut skivorna tätt på 2 plåtar med bakplåtspapper. Strö över malen kanel och ställ in båda plåtarna i ugnen. Sätt en grillvante längst upp på ugnsdörren, så att den står lite på glänt.
  3. Nu ska plåtarna vara inne i 4-5 h (beroende på hur tjocka skivorna är). Byt plats på plåtarna efter ca halva tiden (om du inte har en varmluftsugn).
  4. När de är klara - ta ut plåten och lägg äppelskivorna i en hög på en tallrik i 15-20 minuter, så att de kallnar innan de läggs i en burk. Äppelskivorna kommer fortfarande kännas lite sega direkt då de tas ut ur ugnen, men blir hårda och krispiga så fort de kallnat.

  5. Så fort de kallnat, lägg dem i en tät glasburk. Vänta inte för länge, för då hinner dom bli sega igen! Förvara dom i burken och ta bara ut de bitar du ska äta direkt, så håller dom sig krispiga som chips länge!

Lämna ett svar