Texas chili

Det är receptet kommer ursprungligen från bloggen romrom.se och är fantastiskt gott! Det här är vår lite förändrade/förenklade variant, men länk till ursprungsreceptet finns så klart längst ner och kan varmt rekommenderas! Detta är en av våra absoluta favoriträtter!

Texas chili

Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 5 timmar

Ingredienser

Chilisorter

 • 2 st röda chilifrukter
 • 2 st gröna chilifrukter
 • 1 st torkad ancho-chili
 • 2-3 st torkad chipotle-chili
 • 2 st färsk jalapeno-chili knubbiga, gröna

Övriga ingredienser

 • 5 st stora vitlöksklyftor grovt hackade
 • 2,5 kg högrev
 • 1,2 dl chilipulver en hel vanlig kryddburk
 • 1 msk oregano
 • 1 msk spiskummin
 • 1 msk mald koriander
 • 0,5 tärning mörk oxbuljong
 • ca 1 liter "chilivatten" se förklaring under instruktionerna
 • 2-3 burkar ljus öl à 33 cl
 • 2 dl vatten
 • Salt

Instruktioner

 1. Var gärna två personer, så ni kan jobba parallellt: en förbereder chilin, en fixar köttet.
 2. Börja med att koka upp ca 1 liter vatten och blötlägg den torkade chilin. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Ställ sedan åt sidan och låt kallna (utan lock). Under tiden, rensa bort stjälk och frön och finhacka den färska chilin.

  Sila av den blötlagda chilin, men spara vattnet! Finhacka den torkade chilin och lägg den åt sidan tillsammans med den färska chilin.

 3. Skala och grovhacka vitlöken. Stek den lätt i lite olja och häll över i en stor gjutjärnsgrytan (minst 4,2 liter). Sedan är det dags för köttet. I mån av tid och ork, rensa bort de värsta senorna från högreven. Dela den i 2-3 cm kuber och stek den på hög värme i omgångar så bitarna får fin yta (blir ca 4-5 omgångar i stekpannan). Häll över varje omgång i gjutjärnsgrytan. Häll gärna lite vatten i stekpannan mellan omgångarna, så länge det inte bränts fast, och låt puttra en lite stund innan du häller över det i gjutjärnsgrytan, så får du med lite extra smak från köttet.
 4. När allt kött är stekt, häll burken med chilipulver över köttet och blanda runt. Häll sedan över all hackad chili i grytan och blanda igen. Häll i spiskummin, koriander och oregano. Smula ner en halv oxbuljongtärning. Blanda runt.

 5. Häll över 2 dl vatten, "chilivatten" (det som den torkade chilin låg i) och ca 2 st burkar öl (så att det täcker allt kött). Koka upp grytan och låt den småkoka under lock tills grytbitarna faller sönder (tar ca 5 timmar). Rör om lite då och då för att kontrollera att den inte bränner fast. Tillsätt eventuellt mer öl ifall det behövs mer vätska under koktiden.

 6. När köttet faller sönder är grytan klar. Se till att det finns lite vätska kvar annars blir det torrt. Är det för mycket vätska kvar på slutet, vrid upp temperaturen en kort stund, men se till att passa den så den inte bränner fast! Ta grytan från plattan och använd två gafflar för att dra isär köttet. Blanda runt så det blir saftigt med "sås" överallt. Smaka av med lite salt vid behov. Färdigt!

 7. Servera som en macka/hamburgare med ciabatta som grund och guaccamole, texas chili, gurka och småtomater. Supergott!
 8. Det går utmärkt att frysa, men se till att tillsätta lite vatten när du värmer så att det inte blir torrt.

Receptanteckning

Länk till ursprungsreceptet: http://www.romrom.se/akta-chili-recept-pa-varldens-basta-chili

Lämna ett svar