Portergryta

Gott och enkelt långkok med riktigt smarrig sås. Vi har provat lite olika Portersorter, men denna variant med Carnegie Porter tycker vi är absolut godast!

Portergryta

Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 5 portioner

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar (nöt)
  • 33 cl Carnegie Porter 3,5 %
  • 0.75 dl svartvinbärssaft
  • 1/3 dl kinesisk soja
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 1 st lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 5 st enbär
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • salt och grovmalen svartpeppar

Instruktioner

  1. Skala och skiva löken. Lägg ner i en stor gryta. Tillsätt allt utom grytbitar, morötter, havregrädde och maizena. Koka upp och lägg i grytbitarna i omgångar så att det inte slutar koka. Sätt på lock, sänk värmen och låt småkoka i 2-3 timmar. Rör runt nån gång emellanåt och tillsätt mer vätska vid behov, så det inte bränner fast.
  2. Skala och skiva morot. Tillsätt i grytan när det återstår ca 15 minuter. När moroten har blivit lagom mjuk, tillsätt havregrädde och blanda i maizena (utrört i lite vatten). Låt puttra några minuter. Smaka av med lite salt och grovmalen svartpeppar. Färdigt!
  3. Servera med kokt potatis och lite goda grönsaker.

Receptanteckning

Länk till originalrecept: https://60gram.se/recept/portergryta#5

Lämna ett svar